duit itu money.

assalamualaikum.



apa pandang pandang?nak?



duit memang bukan segala galanya.tapi,duit tu penting ye sampai kadang kadang terpaksa menampakkan diri macam mata duitan.padahal,memang mata duitan pon.apa taknya,nak carik duit sangat sangat lah susah.bukan macam petik bunga mawar dekat kebun pak burn tu.ceitt,bunga mawar wakluuu.terlupa kebun pak burn takde bunga mawar.ok,sambung.lagi lagi zaman sekarang nak masuk jamban awam pon kena bayar limaplohsen ke atas.kalau tak mampu,maunye kena tumpang buat 'pelaburan' dekat tepi jalan.*tok nek,cu tumpang nak buat hajat.*

huhhhh!*ini mengeluh.mengeluh gila gila punya sampai nak terkeluar halkum.*

ada duit banyak memang best kan?kalau banyak duit,apa pon boleh.sah,terbukti aku mata duitan.tapi,aku sayang duit.duit pon sayang aku.aku memang tak suka bazir bazir tak tentu hala.jadi,simpan duit adalah fevret aku.boleh kumpul banyak banyak sampai kena makan dengan anai anai.haishhh.pastu boleh kahwin!bijak,bijak.

tapi,kalau duit kita tiba tiba direnggut untuk benda benda yang kita tak nak atau terpaksa keluarkan duit sampai tangan pon terketar ketar kalah orang parkinson.cuba bayangkan.tak ke rase macam nak terkeluar semua peluh jantan?*oh,my money!pasrah sungguh.serius,pasrah.*

taknak cerita banyak.

sape tak paham,cepat angkat kaki!




p/s : kalau kena saman sampai beratus ratus,bahagi lapan orang pon boleh buat belanja 
         makan untuk sebulan kan?ini 'kalau' lah.
p/s lagi : bilik kami bersih.takde can korang nak saman.hikhikhik.
p/s lagi dan lagi : saya mata duitan! terima kasih. = ____ =



ok bai!






13 coratcoret:

ieLa yaaCoB said...

rase2 nye kan ade tak dalam dunie ni orang xsuke duit?hehehe

ascil.punye.lah said...

ntah lah.belum kaji lagi.hee

Syazwan Che Deraman said...

sekarang ni, nak bahagia, perlukan duitkan?

nashina rika said...

http://hellonashina.blogspot.com/

follow you :)

ascil.punye.lah said...

incik pilot :yup!betol3.tapi taklah sampai jadi mata duitan

nashina:tenkiu.akan follow awak balik.

Umie Artoqiemie said...

nak duit T___T

.izzati liyana. said...

can't agree more. org selalu ckp duit tak menjamin kebahagiaan. cuba kalau takde duit langsung, tengoklah boleh bahagia ke tak kan. silap silap huru hara rumahtangga berebut duit ke ape.

ascil.punye.lah said...

umie : kite pon tengah sengkek.cemana?

zati: betul2,tapi kalau terlebih duit bahagia tak?

.izzati liyana. said...

kalau pandai uruskan, insyaAllah bahagia. banyak sedekah. semua orang pun suka. jangan menunjuk supaya takde yg mencuri dan berbunuh-bunuhan. hidup sederhana sahaje.

ascil.punye.lah said...

setuju seribu kali setuju.

pangkah orang yang suka menunjuk!

.izzati liyana. said...

pangkah buat ape. lempang bagi sedar. takpun suruh pencuri curi harta dia. baru tahu apa itu erti penyesalan sebab menunjuk tu.

ascil.punye.lah said...

oh bab lempang lempang ni memang kite suka!=p

.izzati liyana. said...

sama lah! haha. tp tak pernah pon lempang orang.