kenangan bersama cikgu's'

assalamualaikum.

16 mei.siapa je yang tak tahu kan?semua dah sedia maklum rasanya yang hari ni hari guru.yang mana tak tahu tu,ni aku bagitau ni.take note please.ehemm,macam cikgu pulak rasanya.

dulu masa aku tadika,aku belajar kat tadika india.aku pun tak tahu lah nama tadika tu apa.tapi sebabkan guru besau dia orang india,so aku panggil tadika india je.jangan marah eh.

aku ingat lagi satu hari tu,ayah aku hantar pi sekolah lambat sebab hari hujan.yalah,dulu mana ada kereta kan.motor je ada.tunggu hujan reda sikit,dalam pukul 8 lebih baru aku sampai.cikgu tu orang melayu,ntah apa nama dia aku lupa.ayah aku cakap sorry sebab lambat,tadi hujan.dia pun senyum kemain cakap takpe.bila ayah aku balik je,hambikkk kau ! dia cubit aku kemain lagi.aku pun apa lagi,budak cengeng kan.terus aku menangis.tapi menangis tak keluar bunyik lah.aku tundukkan kepala bawah meja sampai lah waktu rehat.kau tahu naik kejung aku kat situ.kawan kawan aku pun curik curik tengok aku bawah meja.cis,nasib lah dulu mak aku ajar nilai nilai murni.so,istilah mencarut memang takde lah dalam hidup aku.

sejak haritu aku benci dengan cikgu tu.benci sangat sangat tapi dia buat dek aje.dia tetap ajar aku macam biasa.kalau aku tak reti menulis,dia pegang tangan aku ajar menulis.dia ajar bagus gila.aku senang paham lah kiranya ,even aku tak kaya macam orang lain yang masuk tadika umur pat tahun,lima tahun.tapi,Alhamdulillah aku masuk tadika masa umur enam tahun je dah bole membaca dengan baik,menulis dengan baik,melukis dengan baik,mewarna dengan baik. terima kasih cikgu tadika !

masa sekolah rendah,aku paling ingat masa darjah lima,cikgu matematik aku ni memang aku tak tahu lah nak kata.dia memang tak suka aku kot.ada je salah aku kat mata dia.sebab nya aku ni bodoh bab bab matematik ni.lagi lagi,aku paling tak fokus dalam kelas dia.satu hari tu aku tak siap kerja rumah yang dia bagi.mampus! time tuh aku buat cool je,aku yakin budak laki mesti ramai gila yang tak siap.sekali dia datang kat meja nak cek buku,aku pun tunjuklah yang mana aku siap.dia selak sampai habis buku aku.KANTOI TAK SIAP!sedangkan kawan kawan yang lain dia cek sikit je,tak selak sampai habis pun.nah ! dia denda aku siapkan latihan dekat lantai.and paling sedih,aku sorang je yang kena.damn,budak laki semua siap kot latihan. =="

lepastu aku tekad siapkan kerja rumah yang dia bagi.sampai lah darjah 6 lepas dapat result UPSR.aku dengan kawan aku ada selisih dengan dia dekat bilik guru.tapi,dia tanya kawan aku punya result je.result aku dia tak tanya.siap jeling lagitu.elehhhh,dah tahu lettew.cikgu,i dapat 5A you know!matematik i A youuuu.takpe,aku maapkan.ego dia tinggi tu.padahal dia bangga dengan aku.kan cikgu kann?terima kasih cikgu sekolah rendah !

masa sekolah menengah aku paling ingat kat sekolah teknik.masa tu form 4.kelas aku ni macam suram sikit.gelap je,orang kata kalau tidur best nih.satu hari,cikgu physics aku datang lambat,kitorang apa lagi.tidur berjemaah lah,mengantuk tahu?tiba tiba cikgu datang.ketua kelas dah bagi arahan berdiri dah.yang kawan belakang kejut kawan depan yang tidur,kawan sebelah pulak kejut yang sebelah lagi,aku pulak duduk betul betul tepi pintu depan kelas,so aku orang last lah yang diorang kejut.ntah kenapa yana kejut,aku tak bangun bangun lagi.cikgu physics dah berdiri betul betul depan aku dah.dia tak kejut,dia biarkan aje aku.orang lain semua dah berdiri.aku sorang je duduk tidur lagi.

yana kejut kali terakhir,kali ni memang agak terkejut jugak lah aku.bukak mata je nampak seluar cikgu.terus aku diri.tak sempat nak lap taik mata ke air liur basi ke betulkan tudung ke.malu oiii ! sepanjang kelas aku tunduk je tak berani nak pandang orang lain.bila masa dah habis and cikgu pun dah keluar,apa lagi.budak budak lain gelakkan aku lah.ahhh persetankan! aku sambung tidur balik.malu tu sekejap je rasanya.aku ni bab tidur bole jadi imam.memang kerja aku dalam kelas tu 80% tidur aje.sampai sekarang tak bole lupa.ascil ascil.

semua tuh kenangan weh.tak bole nak lupa.apa apa pun tanpa cikgu,guru,lecturer atau sape sape je lah yang mengajar kita secara lansung atau tak,memang kita nih takde ilmu.bodoh orang kata.jasa semua cikgu sentiasa kitorang kenang sampai bila bila.i lebiu cikgu cikgu,lecturer lecturer tak lupa jugak ibu ayah yang didik saya kat rumah supaya jadi anak yng lebih berguna.insyaAllah kitorang anak didik ni akan balas jasa anda semua.



buat warga pendidik semua. ^^


terimakasih sudi baca.




42 coratcoret:

Nyamuk Terbang said...

dlu time skolh kiter pn nakal..bila dh besar trngt plak knangan sekolah

cha'e said...

dulu time sekolah aku nak sangat cepta2 naik U. . .sekarang gatal lak rindu zaman sekolah. . lahaii.. nasib laa

paan kecik said...

teringat gak time skolah,
paling xpandai masa darjah satu.
selalu kena denda berdiri atas kerusi.
kena cubit perut. arggh sakit.
but skrng da msok U.
thnx ckgu2 sume.
YOU ARE THE BEST!!

ascil.punye.lah said...

@Nyamuk Terbang

nakal acane tuh?kena berdiri atas kerusi tak?kihkihkih.

ascil.punye.lah said...

@cha'e

memang wehh.sekarang ni mesti teringat.tapi untuk kembali ke sekolah NO WAY!

ascil.punye.lah said...

@paan kecik

tau takpe ana.aku ni hahhh kena cubit bertubi tubi pun tak makan saman.last2 itulah yg buatkan kita jadi lebih baik,lebih bertangggung jawab.kan?

si robot comel said...

teringat dulu,aku takut dgn ustazah darjah satu aku taktau kenapa aku taknak pi kelas dia. Mungkin garang sangat kot.

ascil.punye.lah said...

@si robot comel

hahahahahaha muka dia je kot yang garang.dalam hati ada taman.

budak penjara said...

seb baik ak x de ank murid cam ko yg sanggup membenci cikgu..haha

ascil.punye.lah said...

@budak penjara

hakhakhak itu dulu lah.sekarang wa dah tadahal punya dengan cikgu.

Hanim Irsyad said...

dulu zaman sekolah suke cari pasal ngan cikgu. haha. kadang-2 pegi sekolah balek cikgu mesty ingat anim.

selamat hari guru buat sume guru-2 di mesia :)

ascil.punye.lah said...

@Hanim Irsyad

wahhh sebab anim budak pandai,pastu nakal sangat sampai cikgu pun ingat.

Wawa Tasliman said...

tanpa guru siapalah kita kan? :)

ascil.punye.lah said...

@Wawa Tasliman

tahu takpe kan. ^^

Maya Lisa said...

BAHAHAH !! padan mukaaa ascilahhh ! >_<" hehe ~ nakal lagii ~~

tpi tu le keangana paling takkan lupekan ~

ascil.punye.lah said...

@Maya Lisa

hamboiiii kemain dia gelakkan kita ek.huhhh!

Black Jeepsu said...

alaaa. baca post ni.. rindu pulak nak ke sekolah! hehehe tapi umur dah takn boleh terima..

johari said...

selamat hari guru..mesti kita ada kenangan bersama guru ni xkiralah guru tu baik ke jahat dia ttp nak tgk anak murid2 dia berjaya.oklah sy singgah dan follow.nt folow up me.

http://johariblogger.blogspot.com

Nafisah Ruslan said...

paling tak suka kelas bahasa arab dengan matematik.. asik2 kene denda je.. huhu

cikwahidaidris said...

amboi, garang giler cikgu tadika. haha

ascil.punye.lah said...

@Black Jeepsu

hahaahha pergi sekolah sebagai cikgu bole diterima umur apa.

ascil.punye.lah said...

@johari

haah dulu ingat cikgu tak sayang.tapi tak.dia geram je kita nakal sangat.

ascil.punye.lah said...

@Nafisah Ruslan

kelas arab kita siap bole main masak2 dalam kelas.hahahaah.

ascil.punye.lah said...

@cikwahidaidris

tahu takpe,tapi dia ajar best!

Liza Razak said...

kelakar betul baca entry ni..teringat zaman sekolah2 dulu

ascil.punye.lah said...

@Liza Razak

kenangan semua ni kakkkk.

Maya Lisa said...

buwerk ! padn mukaaa ! >_<

ascil.punye.lah said...

@Maya Lisa

takpe takpe.ada hari gua balas.hahah.

Akim Iqbal said...

Amboi, lawanya ang lukih :)

ascil.punye.lah said...

@Akim Iqbal

gambar yg adik aku kata macam katak puru ni hg kata lawa?

ILA HonEyBuNNy said...

tanpa guru siapalah kita kan...

macam2 hal msa kita sekolah dulu kan..ehhe

ascil.punye.lah said...

@ILA HonEyBuNNy

tahu takpe ila,rasa degil gila masa sekolah dulu.

si kiut lavender said...

hahha..

kemain lagi kan..siap jadik imam plak tuh..muhehehe

ascil.punye.lah said...

@si kiut lavender

bukan dulu je kuat tido,sekarang pun.hiksss.

Syazwan Che Deraman said...

kihkihkih.

nakal je ascil dulu.
hehehe

ascil.punye.lah said...

@Syazwan Che Deraman

nih belum habis cerita lagi.kalau list nanti,banyak pulak.bakal mak mertua pun tak jadi nak minang nnti.

Selendang Merah said...

dulu time sekolah sm nie budak skema.so sekarang cikgu semua x kenal sm menyesal x jd budak nakal..he he he

ascil.punye.lah said...

@Selendang Merah

halohhh dont worry kita pun skema jugak.cikgu ntah ingat ke tidak kita ni.sobssss

ellynadyra said...

nakal2 zaman sekolah kan....adat la tu, tapi bila dah besar cam ni, sure tingat dan really appreciate apa cikgu buat kat kita....doakan semoga Allah balas yang terbaik utk guru2 kita tuh

ascil.punye.lah said...

@ellynadyra

tahu takpe kak.akak dulu mesti nakal jugak kan?

LaLa mhdnor said...

sekolah rendah dulu xde sgt masalah ngan cikgu, sekolah menengah je bnyk masalah, haha

ascil.punye.lah said...

@LaLa mhdnor

hamboihhh pengakuan terbaik.hahaahha.