manusia dan cinta.

assalamualaikum.

hahhh kan dah kata cuti kali ni banyak kali update.jangan menyampah,pleaseee.
biasalah kalau si ascil update,takde benda lain lettew.balik balik cerita pasal life dia,mandi pagi tadi berapa gayung,makan nasik berapa butir,pakai baju kaler cekelet kelabu kelabu sikit,malam malam layan vanila cekelet semua lah dia nak cerita kan.ok fine lah fine lah hari ni kite citer benda lain nak?

kalau nak sila taip YES AKU NAK dan hantar ke 00000.tiada caj dikenakan.

ok boooo,merepek tak habis habis.kita teruskannn.zasssss! sekarang aku nak cerita pasal cinta.ya,CINTA. amboiii suka si senah dengan dollah bertepuk tepuk tangan lagi.mentang mentang nak cerita pasal cinta happy habis siap guling guling macam cerita hindustan.ni semua yang tengah baca ni (eh ada ke yang baca?) yang pasti aku tahu ayah stalk blog ni.takpe,ayah pon bole baca.meh jemput baca semua.

cinta ini satu anugerah yang Allah bagi kat setiap manusia.perasaan cinta itu halus kadang kadang kita sendiri pun tak faham perasaan apa itu.ewahhh kau tengok ni pak mat,intro aku pun dah jiwang air berkarat.layankan aje eh.jangan geli geli pehlis.ok sekarang ni siapa yang pernah bercinta??angkat tangan cepattt make sure semua pakai deodorant untuk elak pencemaran udara.

*satu kampung angkat tangan*

kecuali si ascil.konon foreveralone lah.hahhh ni istilah foreveralone celah mana korang dapat?tahukah korang yang kita ni tak pernah foreveralone?yalahhh,tanpa korang sedari,walaupun korang takde pakwe,takde makwe,takde boboi,gigirl,'mama','papa',abg syg semua tuhh,korang sebenarnya punya cinta.sedar tak pak mattt??silalah sedar kita punya cinta dari Allah SWT,iaitu Pencipta kita.yang amat amat sayang kat kita semua,cipta kita dengan sempurna,beri akal,beri hati,beri jantung,limpa semua.takda manusia pun boleh cipta manusia atau mana mana ciptaan Allah kan.hebat betul Allah!

jadi,berhaklah kita beri cinta kita yang pertama tama dan yang paling agung buat Pencipta kita yang satu ini.patuhi suruhanNya,jauhi laranganNya.benda nih aku sebagai manusia ni susah gila nak buat.biasalah manusia,lagi dilarang,lagi dibuatnya.tapi tak mustahil kalau kita cuba sedaya upaya kan?kalau nak berubah,jangan tunggu hidayah datang golek golek,usaha sendiri.kalau cerita bab solat,aku tahu susah sangat nak khusyuk.aku pun kadang kadang lari lari jugak khusyuknya.cuba jugak sehabis mungkin.lagipun time solat lah kita nak jumpa Pencipta kita yang satu nih.jumpa sekejap pulak tuh.jadi kena try jugak khusyuk.

kedua,tak payah cinta dengan abang sasa macam aron ajis pon takapa.kita dah dapat cinta yang lebih besar nilainya.cinta dari siapa??tentu tentunya dari Rasulullah SAW.yaaaa, nabi kita.tahukah korang nabi kita amat sayang umatnya?? tahu takk?? kita je tak tahu.kalau tahu pun buat buat tak tahu.aku pun macamtu.masih banyak benda aku tak buat nak balas jasa Rasulullah SAW.penat tau dulu nabi dengan para sahabat pejuangkan Islam,kita yang sekarang ni senang senang je ambil mudah pasal Islam.so,buktikan cinta kita pada Rasulullah SAW.ikut sunnahnya,selalu berselawat ke atas baginda pastu ahh banyak lagilah.start buat sikit sikit okay,daripada tak buat langsung.*pesanan untuk diri aku jugak.

lepastu cinta daripada siapa?

menjerit kak limah cakap " tentulah ibu dan ayahhh!" ya pandai kak limah.nah lukis bintang bintang seploh bijik bagi kat kak limah. suka lettew.

ok sambung.cinta dari ibu dan ayah.korang rasa apa je yang korang dah buat nak balas jasa mereka waktu ngandungkan korang,waktu nyusukan korang,basuh kencing berak korang,bagi makan pakai kat korang,ape je?duit??hmm memang tak terbayar wa cakap lu.aku nih lagilah.cepat marah.kadang kadang kalau ibu marah,mesti ada je aku menjawab. lagi lagi kalau benda tu bukan salah aku tapi dipersalahkan.ya Allah moga moga tak jadi anak derhaka aku nihhh.nauzubillah.serius weyhh.syaitan tu jahat sangat suka bisik bisik kasi orang panas hati.aku ni pulak susah nak kawal marah,hmm memanglahh.jadi,korang yang spesies macam aku ni kenalah banyakkan sabar.orang yang paling kuat adalah orang yang tinggi sabarnya.ingat tuhh!

*lagi lagi dah anak dara ni,kang bakal mak mertua tengok tak jadi pulak nak minang.hikhik.

lepastu dah siap bagi cinta dekat Allah SWT,dekat Rasullulah SAW,dekat ibu ayah,barulah beri sisa sisa cinta itu pada manusia manusia yang kita sayang.opsss bukan bererti cinta yang aku bagi kat kawan kawan semua ni cuma yang sisa sisa! maknanya aku perlu dulukan yang mana paling utama,selebihnya baru untuk korang.aku yakin korang juga begitu.ahh asal ayat baku sampai beku nih.layankan aje eh tolong tolong jangan geli lagi sekali.hmm yalah kata orang spread our love kan.tapi jangan main spread aje sampai tak kenal batas hukum agama.aku syukur aku punya sahabat yang baik baik belaka.seronok betul kalau kita berkawan kerana Allah ni.saling tolong menolong,susah senang sama sama.yang mana pernah terasa dengan aku,aku mintak maaf.serius,aku ni memang pemarah orangnya,kalau dah marah tak fikir apa yang dicakapkan.jadi from bottom of my heart,sorry again.ewahh speaking mentang mentang nak ambil MUET.

cinta untuk bukan muhrim aku tak reti lah nak cakap.padahal yang inilah paling ditunggu tunggu si senah dengan dollah awal awal tadi.sampai guling guling bagai dia hengat aku nak cerita cintan cintun sehidup semati sama sama.you hidup,i hidup.you mati,i mati.ish tak reti lah makk.yang pasti aku tahu jatuh cinta itu fitrah manusia.perasaan kadang kadang tak boleh nak halang,tapi kita boleh kawal.sebaik baiknya kalau mampu nikah terus dengan pasangan korang tuh,bercouple secara halal.alololo sweetnya.haha.best bercinta nih sampai aku pun pernah terikut ikut dulu tapi itu DULU zaman baru kenal dunia,dah besar besar aku fikir itu semua buang masa.belajar dulu sayang diri sendiri.ini tak.yang lelaki merokok semua tuh tak sayang diri sendiri lettew,cemana nak sayang anak dara orang?*jap lagi smokers bangun baling kerusi.haha.

takpe orang kata lah kan,beruntung wanita yang jadi cinta terakhir si lelaki dan beruntung kalau lelaki jadi cinta pertama si wanita.pada aku lah kan,beruntung kalau dua dua jadi cinta pertama.tapi zaman sekarang ni mustahil lah kan.siapa jodoh kita,terima aje seadanya.

ok lah,aku nak buat entry ni pendek je sebenarnya tak tau apsal bole jadi panjang lebar macam gini.lagipun laptop letak atas lantai sakit tengkuk aku kena tunduk.eh,mintak maaf eh korang kasi entry bosan panjang panjang gini.ahhh tak payah mintak maaf  pon semua entry kau memang stok panjang panjang cam gini kan ascil.eleh eleh eleh.siapa yang baca sampi habis,syabas!anda memenangi ucapan tahniah dan terimakasih dari saya.moga kita istiqamah dalam setiap perkara.ingat! cinta kan bunga akan layu,cinta manusia akan mati, cinta Allah kekal abadi.

^^




18 coratcoret:

Ain Atika Zailani said...

Haa cinta byk jenis..jgn smpai ada cinta songsang plak hehehhe.

kim heeruul said...

kuch kuch hota hai.. hihi

ascil.punye.lah said...

@Ain Atika Zailani

cinta songsang??geli bulu roma

ascil.punye.lah said...

@kim heeruul

kuch kuch hotakk hang.kehkehkeh.

syafiqakarim said...

wa...
err.nak kata foreveralone pun..
err...ok..paham ascil hot.

ascil.punye.lah said...

@syafiqakarim

kau tak alone.aku pon ada disisi.cewahhhhh! hahaha.ascil cool lah.mana main hot2 nih.

najmi^^ said...

sort of..yea..u're right..

ascil.punye.lah said...

@najmi^^

eh hai kawan baru!ni cuma perkongsian je pemahaman aku ttg cinta.

Akim Iqbal said...

amboi amboi.

ascil.punye.lah said...

@Akim Iqbal

amboi amboi jugak =)

si robot comel said...

wah wah pandai kau berkata-kata,speechless.

ascil.punye.lah said...

@si robot comel

err main bedal cakap nih.berdasarkan pemahaman.

Maya Lisa said...

mula mula bukak,ya Allah, panjangnya. miagaga ~

jap eh, maya baca...

ascil.punye.lah said...

@Maya Lisa

hahaha alaa maya jangan trauma datang sini.semua entry mmg stok panjang2 lah maya.haha

Liza Razak said...

awak pulak bila nk jatuh cinta?? hehe

ascil.punye.lah said...

@Liza Razak

errr cepumas betul soalan.ntah lah kak.belum ketemu jodoh lagi.

Siti K------- Ismail said...

ayat kamu ni lawak2 lah...hahahaha

tp mmg betul pon, xder istilah forever alone...tuhan sentiasa ada ngan kita....sunnah nabi tu boleh temankan kita hari2 n ibu bapa yang xpernah lari lau kita ada masalah :D

ascil.punye.lah said...

@Siti K------- Ismail

lawak pekebenda siti oii.kita serius nih.hmm,betul apa siti cakap tuh.forever alone mana ada.forever awesome adalah ^^