assalamualaikum.

ya,dah pertengahan puasa pun tuan tuan dan puan puan,adik adik akak akak abang abang.wehihohuuu.Alhamdulillah,adik adik yang berjaya puasa sampai ke hari ni,ni hahhh meh  ahkakkkk asilah ucap tahniah meh,raya nanti toksah nak claim duit raya pulak.ahkak belum keja dik oiiii.

esok pulak kita sambut Nuzul Quran, di mana peristiwa turunnya ayat Al Quran yang pertama kepada Nabi Muhammad SAW kita yang tercinta melalui perantaraan malaikat Jibril dan diturunkan sewaktu baginda beribadat di gua Hira'.ingat tak surah apa yang pertama diturunkan?hahhhhh ingat tak ni??wahh,pandaiiiii pun senah,bedah,pak mat!ya, Surah Al Alaq ayat 1 sampai 5.lepas tu,ayat Al Quran diturunkan berperingkat peringkat sampailah lengkap sebuah Al Quran,yang mana sampai sekarang menjadi petunjuk cahaya kebenaran kat kita yang beragama Islam ni. 



sumber: google images

itu serba sedikit lah tentang Nuzul Quran.ni semua dah baca al Quran belum ni?asyik berfesbuk je takkan lah tak bole luang sikit masa baca al Quran.amboiii kau asilah,sesedap je kata orang.okay fine,ini peringatan bersama.alamakkk janganlah kata kita tunjuk baik pulak.bukan itu maksud kita wuwuwuwwuwuu apa ni.okay lah okay lah,kalau belum,apa kata kita pergi belek belek dan baca.takkan lah nak letak Al Quran tu atas almari  je pastu biarkan berhabuk pulak kan.ahhh sudahhh,sayang sungguh kalau tak baca sedangkan itu salah satu cara untuk kita tenangkan hati dan dekatkan diri kita kepada Allah SWT.tak reti tak apa,kan boleh belajar =) 



^^


test dah habis.Alhamdulillah.doakan result test 1 aku ni tak lah teruk sangat.lepas buat makan anak bini pun dah kira okay dah.serius risau habis rasa nyawa nyawa ayam dah ni.

ehhh pssstttt,kalau risau kan kan kan,
solusinya kembali lah kepada al Quran.insyaAllah hati tenang.  ^^


8 coratcoret:

hafiz hafizol said...

GUDLUCK ASCIL !!!

ascil.punye.lah said...

thank you apih apijoooo!

El-Janna said...

insyallah~~~

Liza Razak said...

good luck in your test :)

Maya Lisa said...

asilah ! good luck test ! dn.....selamat hari rayo !!! ( walaupun lambat lagi T_T )

ascil.punye.lah said...

@El-Janna

insyaAllah amin~

ascil.punye.lah said...

@Liza Razak

thankyou kak liza =)

ascil.punye.lah said...

@Maya Lisa

mayaaaaa tenkiu tenkiu.selamat hari raya jugak!wahahaha